Aż 43 potrawy regionalne zostały zgłoszone do szóstej edycji
Biesiady
Podlasko-Mazowieckiej, która odbył się 12 lipca w
Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Mordach. Patronat honorowy nad
konkursem kulinarnym objął burmistrz miasta i gminy Mordy.
Walory smakowe, regionalność, estetykę wykonania i oryginalność
potraw i napojów oceniała komisja, w skład której weszli:
Mirosław Łukowski,
Elżbieta Szopka i
Jolanta Franczuk. W
kategorii przystawki,
sałatki, surówki wygrali: I miejsce –
Lilianna Barbara Bielak
za kalafior nadziewany mięsem, II miejsce –
Aneta Siemieńczuk,
III miejsce – Stanisław
Bielak. Przyznano także 3 wyróżnienia za soczewiaki (Emilia
Raszuk), chleb z burakami i chleb wiejski na zakwasie (Jadwiga
Michalak) oraz za rosół królewski (Bernarda
Zdanowska). W grupie
potraw mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się:
pieczeń z boczku
Zdzisławy Chacińskiej (I miejsce), pierogi z kaszą gryczaną,
skwarkami i grzybami Ewy
Ceglińskiej (II miejsce), a także bigos staropolski
Barbary Zdanowskiej
(III miejsce). Na wyróżnienie zasłużyły potrawy
Elżbiety Jezierskiej
(smalec wiejski) oraz
Marka Wawryniuka (kaszanka podlaska i kiełbasa nadbużańska).
W trzeciej kategorii (napoje alkoholowe i bezalkoholowe)
najlepsze nalewki przygotowały kobiety:
Irena Chodowiec,
Urszula Kędziora
oraz Marta Trębicka.
Natomiast wśród ciast i
deserów I miejsce zajęły ciasteczka owsiane
Teresy Borkowskiej,
kolejne – sernik z brzoskwiniami
Emilii Kokieć,
ostatnie zaś tort serowy
Anny Soczewki. Wszyscy zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody
rzeczowe, których fundatorami byli: M-GOK w Mordach, firma
ORIFLAME SWEDEN, zakład fotograficzny MULTI-KA, Restauracja
Dworska Dwór Mościbrody oraz Anna i Waldemar Patkowscy z
Warszawy. Pozostali uczestnicy dostali pamiątkowe podziękowania
oraz nagrody pocieszenia. Po ogłoszeniu wyników konkursu w
części artystycznej wystąpiły na scenie zespoły ludowe
Podlasianki oraz
Krzymoszowianki.
Następnie wszyscy uczestniczyli w degustacji potraw i trunków,
po której było wspólne biesiadowanie przy muzyce do późnych
godzin wieczornych.
- W tegorocznej edycji biesiady zostało zg������������������������������������oszonych o 14 potraw
i napojów więcej niż rok temu. Świadczy to o coraz większym
zainteresowaniu ludzi udziałem w konkursach kulinarnych. Wśród
uczestników byli mieszkańcy powiatów siedleckiego, łosickiego
oraz mińskiego
– poinformował Łukasz A. Wawryniuk, dyrektor M-GOK-u w Mordach,
główny organizator konkursu. Celem tego konkursu kulinarnego
jest promocja i wspieranie kuchni regionalnej, reaktywowanie
tradycji kulinarnych regionu podlasko-mazowieckiego oraz
odświeżanie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i
opracowanie na nowo. Przepisy zwycięskich potraw i napojów
zostaną opublikowane w czasopiśmie „Kulturalnik”.
Patronat medialny nad konkursem sprawowali: „Echo Katolickie”,
„Życie Siedleckie” oraz „Kulturalnik”.
SM